طبق آمار موسسه ملی سلامت روان ایالات متحده، اختلالات اضطرابی شایعترین بیماری روانی در آمریکا به شمار میآیند. اضطراب و افسردگی در کنار هم دیده میشوند به اندازهای که تقریباً نیمی از مبتلایان به افسردگی اضطراب را نیز تجربه میکنند. بسیاری از این افراد به راهی برای درمان استرس نیاز دارند.
درمانها و داروهای خاص میتوانند به کاهش بار اضطراب کمک کنند، اما تنها حدود یک سوم افرادی که از این بیماری رنج میبرند به دنبال درمان هستند.
علاوه بر دستورالعملهای رایج مانند شناختن نشانههای استرس و اضطراب، خوردن یک رژیم غذایی متعادل، نوشیدن آب کافی، و محدود کردن یا اجتناب از الکل و کافئین و… میتواند به کاهش اضطراب کمک کند. به عنوان مثال، کربوهیدراتهای پیچیده، آهستهتر هضم میشوند بنابراین به حفظ سطح قند خون کمک میکنند.
در موشها، رژیم غذایی کم منیزیم باعث افزایش رفتارهای مرتبط با اضطراب میشود. بنابراین، غذاهای غنی از منیزیم ممکن است به فرد کمک کنند تا احساس آرامش بیشتری داشته باشد. به عنوان مثال میتوان به سبزیجات برگدار مانند اسفناج و چغندر اشاره کرد. منابع دیگر منیزیم عبارتند از حبوبات، مغزها، دانهها و غلات کامل.
غذاهای سرشار از روی مانند بادام هندی، جگر، گوشت گاو و زرده تخم مرغ موجب کاهش اضطراب میشوند.
سایر غذاها، از جمله ماهیهای چرب حاوی اسیدهای چرب امگا 3، بر درمان استرس تاثیرگذار هستند. مطالعهای که در سال 2011 بر روی دانشجویان پزشکی انجام شد، یکی از اولین مطالعاتی بود که نشان داد امگا 3 ممکن است به کاهش اضطراب کمک کند. (در این مطالعه از مکملهای حاوی اسیدهای چرب امگا 3 استفاده شد) قبل از این مطالعه، اسیدهای چرب امگا 3 تنها با بهبود افسردگی مرتبط بودند.
یک بررسی که در مجله Psychiatry Research چاپ شد، نشان داد که بین غذاهای پروبیوتیک و کاهش اضطراب اجتماعی ارتباط وجود دارد.
مارچوبه، که به طور گسترده به عنوان یک سبزی سالم شناخته شده است، میتواند به کاهش اضطراب و درمان استرس کمک کند. بر اساس تحقیقات، دولت چین استفاده از عصاره مارچوبه را به عنوان یک ماده غذایی و نوشیدنی کاربردی طبیعی به دلیل خواص ضد اضطراب آن تایید کرد.
غذاهای غنی از ویتامین B مانند آووکادو و بادام باعث آزاد شدن هورمونهای سروتونین و دوپامین میشوند. آنها اولین قدم امن و آسان برای مدیریت اضطراب و درمان استرس هستند.
آیا آنتیاکسیدانها میتوانند بخشی از روند درمان استرس باشند؟
تصور میشود که اضطراب با کاهش سطح آنتیاکسیدان بدن مرتبط است. بنابراین منطقی است که مصرف مرتب آنتیاکسیدانها به کاهش علائم اختلالات اضطرابی کمک کند. مطالعهای در سال 2010 محتوای آنتی اکسیدانی 3100 غذا، ادویه، گیاهان، نوشیدنیها و مکملها را بررسی کرد.
غذاهایی که توسط USDA به عنوان آنتی اکسیدان بالا تعیین شدهاند عبارتند از:
- لوبیا: قرمز کوچک خشک، چیتی، سیاه
- میوهها: سیب، آلو، گیلاس شیرین، آلو سیاه
- انواع توتها: تمشک، توت فرنگی، زغال اخته
- آجیل: گردو
- سبزیجات: کنگر فرنگی، کلم، اسفناج، چغندر، کلم بروکلی
- ادویههایی که هم خاصیت آنتی اکسیدانی و هم ضد اضطرابی دارند مانند زردچوبه و زنجبیل
دستیابی به سلامت روان بهتر از طریق رژیم غذایی
اگر علائم اضطراب شما شدید است یا بیش از دو هفته طول میکشد، حتما با پزشک خود صحبت کنید. اما حتی اگر پزشک شما دارو یا درمان اضطراب را توصیه کند، امتحان کردن یک رژیم متعادل، ضرری ندارد. در حالی که روانپزشکی تغذیه جایگزین درمانهای دیگر نیست، رابطه بین غذا، خلق و خو و اضطراب بر کسی پوشیده نیست.
لینک منبع: healthline.com